Апсурдот е победен!

Размислувајќи се сепнав кога сфатив дека промената не започнува кога си подготвен, туку започнува кога си во неа. Најлошо што може да се случи е доколку за тоа што си станал свесен вчера, денес толку длабоко го проучуваш како да опстанокот ти зависи од резонирањето на сè што дало тлото благодарение на човека или природата. … Продолжи со читање Апсурдот е победен!

Advertisements

„Златното лале“ – Розалинд Лејкер

Таткото на Франческа е познат сликар во Амстердам, забрзан град и пристаниште; исто така е и коцкар. Иако семејството има финансиски проблеми, лекциите кои Франческа ги научила во ателјето на татко си, ја подготвиле за школувањето кај делфтскиот сликар Јоханес Вермер. Животот на Франческа не е воопшто лесен, како и на нејзините сестри, уште од … Продолжи со читање „Златното лале“ – Розалинд Лејкер

Патот по кој одиш – Радован Павловски (рецитација)

Патот по кој одиш https://soundcloud.com/lightnessindarkness/patot-po-koj-odis-radovan-pavlovski Патот по кој одиш не мора да биде рамен пат туку сам пронајди пат како што на својата мисла ѝ пронаоѓаш збор така и на своето тело скрој му облека Со убавина и допир исправи ги гранките на жалната врба во обратен правец порадосна да биде. Чита: Наталија Наумовска

Бадеми и цели светови

Носиш бадеми и во нив светови како два украси и бели бисери, како огледало во кое себе си се гледаш, како сенка од која нема кај да бегаш. Носиш бадеми и во нив светови цели тајни скриени и недопишани романи, цели вистини недоречени и зборови неискажани цели надежи собрани и неостварени желби. Носиш бадеми и … Продолжи со читање Бадеми и цели светови