Што е психологијата?

Зборот психологија има грчко потекло и претставува кованица од зборовите психе (душа) и логос (наука). Овај збор првпат е употребен во 1517 год. во делото "Psychiologia de ratione animae humanae“ на хрватскиот филозоф Марко Марулиќ. Тргнувајќи од значењето на двата збора кои лежат во основа на кованицата, најстарата и веројатно најраширената определба на психологијата е … Продолжи со читање Што е психологијата?

Advertisements

Немој да се плашиш од љубовта

Паметиш кога беше плашлива и несигурна? Се сеќаваш ли колку збунето делуваше кога некој ќе ти се приближеше и ќе ти поклонеше неочекувано внимание и наклонетост, а ти како исплашено глувче кое го брка мачор се повлекуваше во твојата школка? И уште се скриваш во школка понекогаш... Но, не си повеќе исплашено глувче, збунето и … Продолжи со читање Немој да се плашиш од љубовта

Патот по кој одиш – Радован Павловски (рецитација)

Патот по кој одиш https://soundcloud.com/lightnessindarkness/patot-po-koj-odis-radovan-pavlovski Патот по кој одиш не мора да биде рамен пат туку сам пронајди пат како што на својата мисла ѝ пронаоѓаш збор така и на своето тело скрој му облека Со убавина и допир исправи ги гранките на жалната врба во обратен правец порадосна да биде. Чита: Наталија Наумовска

Ацо Шопов – Трета молитва на моето тело

Време за рецитација! Сега е на ред Ацо Шопов Слушнете ја тука: https://soundcloud.com/lightnessindarkness/atso-shopovaco-sopov-treta-molitva-na-moeto-telotreta-molitva-na-moeto-telo Што си: девојка, жена, мајка? Што си ти што бдееш пред овој храм во кој со тишина се лечи телото мое, молитвено што клечи. Светлина ли, мрак ли твоето идење му носи. Што си: девојка, жена, мајка, што си? Што си ти … Продолжи со читање Ацо Шопов – Трета молитва на моето тело

Поле од памук

Чекорам по памук на меки полјани од бели пердуви, каде се среќаваме во мислите, и избледуваме за миг. Памукот од усните помек не е, ни поголем од жедта која во нив се крие, ни посладок од бакнеж на чело за добра ноќ кој шепоти тивки и нежни приспивни песни. Чекорам по памук, помек и од … Продолжи со читање Поле од памук

Како да станете поорганзирани?

Во денешно време тешко е да успееш да постигнеш сѐ доколку не бидеш убаво организиран. - Што значи да се биде организиран? Тоа значи дека во текот на еден ден ќе постигнеш успешно балансирање и извршување на сите обврски кои си ги испланирал претходниот ден. Можеби бројот на обврски не е толку голем, но тежината … Продолжи со читање Како да станете поорганзирани?

Записите за Џозефина (86)

66   Нескротлив дух кој не знае за одмор, непрекината песна која нема крај, непресушен извор кој не знае за суша, непобеделив борец кој не знае за пораз. Божествен лик со правилни црти, тело како да го вајал највештиот склуптор, бистар ум како да му припаѓа на генијалец, ѝ припаѓаше на Џозефена. И сето тоа … Продолжи со читање Записите за Џозефина (86)