Разговор помеѓу човекот и стравот

Човекот: „Навистина, може ли да ми објасниш зошто си ме спречувал да направам многу работи?“ Стравот: „Јас ништо не сум спречувал, ти самиот си се спречувал“. Човекот: „Да не беше ти, немаше Вила да не знае дека ја посакувам долго време иако е во долга врска, немаше да ме спречуваш да ѝ го плеснам тоа … Продолжи со читање Разговор помеѓу човекот и стравот

Advertisements

Обред на прочистување – Катица Ќулавкова (рецитал)

https://www.youtube.com/watch?v=VOztGyhiSbM Во мигови на љубов со заливот нуркаш и забораваш  на се' друго. Божицата на рамнодушноста ти ја гланца душата тој песочник кој се прелева од полно во празно од празно во полно па се прочистуваш не толку симболично колку стварно. Во чинот на парењето, потонуваш длабоко во себе, како во море и не ти … Продолжи со читање Обред на прочистување – Катица Ќулавкова (рецитал)

10-те најстрашни книги од Стивен Кинг по чие читање нема да можете да заспиете

Самото име Стивен Кинг веднаш се поврзува со хорор, но навистина не е лесно да се одберат неговите најстрашни ремек-дела. Кинг го заслужил своето место во светот на ужасот кога ја објавил познатата „Кери“ (Carrie) во 1974 година. Додека оваа книга била адаптирана за филмското платно, Кинг веќе го објавил новиот роман „Судбината на Ерусалим“ … Продолжи со читање 10-те најстрашни книги од Стивен Кинг по чие читање нема да можете да заспиете

Не се плаши да ја сакаш, плаши се да не ја изгубиш!

Лежиш во топла соба слушајќи ги звуците на џез мелодијата додека дождот надвор ѝ објавува војна на земјата , а ти ги слушаш само мелодиите кои те потсетуваат на неа... „Војна и мир е љубовта“, слушна во една песна, и не можеше повеќе да се согласи околу ова. Само те молам, немој да ѝ предизвикуваш … Продолжи со читање Не се плаши да ја сакаш, плаши се да не ја изгубиш!

„Земјотресот што буди“

Лежиш мирно. Или седиш спокојно. Можеби правиш нешто што е поразлично од лежење и седење, но чувствуваш мир. Потоа веќе си потонал во сон. И некому му текнува, односно на земјата ѝ текнува дека е време да прати знак и да те здрма толку силно, доволно за да се разбудиш и да видиш што понатаму. … Продолжи со читање „Земјотресот што буди“

Записите за Џозефина (84)

44   Во таа празна соба имаше еден огромен куфер, во него имаше сѐ освен алишта, во него имаше сѐ што ѝ беше потребно, во таа празна соба никој немаше да патува зошто Џозефина патуваше, а не се помрднуваше од место, зошто патуваа и тие покрај неа поради неописливата имагинација и нејзиното живописно раскажување со … Продолжи со читање Записите за Џозефина (84)

Македонија е во жалост, издржете херои!

Ужасната сум од целава оваа ситуација што ни се случува во земјава, ужасната е мал збор со кој би ги опишала моите моментални чувства кои ме држат веќе втор ден. Прва информација со која се разбудив вчера беше дека во Куманово имало пукотници, за после тоа цел ден да слушам вонредни вести, да читам по … Продолжи со читање Македонија е во жалост, издржете херои!