#45

Advertisements

„Норвешка шума“ – Харуки Мураками

Кога ќе ја чуе песната на Битлси (патем насловот на книгата е и името на песната), Тору Ватанабе се сеќава на својата прва љубов, Наоко, девојката на неговиот најдобар пријател Кизуки. Истиот миг во мислите се враќа во минатото, кога пред речиси дваесет години ги минувал студентските денови во Токио, загубен во свет на тегобни … Продолжи со читање „Норвешка шума“ – Харуки Мураками

Записите за Џозефина (99)

Надежта за подобро утро секогаш ѝ спиеше на рамо, желбата за посреќна иднина никогаш нема да ѝ згасне, а таа секој ден се трудеше утрото да ѝ биде подобро од претходното и иднината да си ја направи посветла. Никогаш не знаеш што те чека во потполност, ама знаеш ти што чекаш и што би требало … Продолжи со читање Записите за Џозефина (99)

„Средба помеѓу минатото и иднината“

Во средина помеѓу овие две времиња, Сегашноста можеше само внимателно да ги слуша и мудро да донесува заклучоци затоа што знаеше дека таа е последица од Минатото, но и причина за настаните што ќе следат во Иднината. Минатото: Зошто си секогаш непредвидлива и многумина се плашат од тебе? Иднината: А, зошто ти си толку љубопитно, … Продолжи со читање „Средба помеѓу минатото и иднината“