Elle – Анамарија Наумовска (рецитација)

https://soundcloud.com/lightnessindarkness/elletaa-anamaria-naumovskaanamarija-naumovska Пријатно слушање! Преживеан догматизам, претопување до најмал остаток, немоќ за ширината на синило и никогаш прашина, само премин на струјно треперење и тогаш кога дозна дека немаш крилја секое струјно пулсирање го поместуваше сѐ она што останало помеѓу порите, онаму каде се храни, и излегува бунтовноста, како последен облик на опстанок. Се смеев во … Продолжи со читање Elle – Анамарија Наумовска (рецитација)

Advertisements

Злосторство и казна – Фјодор М. Достоевски

Еден од главните ликови во руската книжевност – Фјодор М. Достоевски во „Злосторство и казна“ патем едно од неговите најзначајните дела, во книжевен облик ги претставува човечкото страдање, темните страни на човечкото суштество и неговите патолошки облици, постоењето на доброто и злото во човекот како две спротивставености. Ја опишува човечката психа со сите нејзини кризи … Продолжи со читање Злосторство и казна – Фјодор М. Достоевски

10-те најстрашни книги од Стивен Кинг по чие читање нема да можете да заспиете

Самото име Стивен Кинг веднаш се поврзува со хорор, но навистина не е лесно да се одберат неговите најстрашни ремек-дела. Кинг го заслужил своето место во светот на ужасот кога ја објавил познатата „Кери“ (Carrie) во 1974 година. Додека оваа книга била адаптирана за филмското платно, Кинг веќе го објавил новиот роман „Судбината на Ерусалим“ … Продолжи со читање 10-те најстрашни книги од Стивен Кинг по чие читање нема да можете да заспиете

Записите за Џозефина – Наталија Наумовска

Photo post. Source: Записите за Џозефина - Наталија Наумовска