Разговор помеѓу болката и лекот

Ведран го болеше забот. Додека чекаше да му помине болката мајка му го убедуваше да го однесе на заболекар, но тој одбиваше и бараше лек кој ќе му ја отстрани или намали болката. После дваесет години Ведран повторно чувствуваше болка, но сега не го болеше забот. Срцето му беше скршено од болка, а за тоа … Продолжи со читање Разговор помеѓу болката и лекот

Advertisements

Скрши ја илузијата – Наталија Наумовска

https://www.youtube.com/watch?v=Cn7qWwzDohM Создадена од слики, мисли и сцени очекувања и надежи милиони треба да се скрши како стаклена чаша празна од штотуку испиено црвено вино. Затвара очи и уши од усни немо зборува, лажни невистини и вистински лаги, таа проклета крадачка на реалноста. Создадена од песни, спомени и ноти во вид на безгласна музика што пара … Продолжи со читање Скрши ја илузијата – Наталија Наумовска

Скрши ја илузијата

Создадена од слики, мисли и сцени очекувања и надежи милиони треба да се скрши како стаклена чаша празна од штотуку испиено црвено вино. Затвара очи и уши од усни немо зборува, лажни невистини и вистински лаги, таа проклета крадачка на реалноста. Создадена од песни, спомени и ноти во вид на безгласна музика што пара уши … Продолжи со читање Скрши ја илузијата

Повикувам радост

Отвори и слободно влези, Диши длабоко и помисли Ако си ти болка, што сум јас? Јас сум само болка со име, А, не може да се умножиме, Треба да се разбиеме А, кога ќе се скршиме на парчиња Нека не состават и тогаш Ако сме пак болка, Борбата сме ја изгубиле. Од самиот почеток е … Продолжи со читање Повикувам радост

Петре М. Андреевски – Да не би да болко

И дојде време за Македонска поезија! И овој четврток, рецитација на одбрано дело од Петре М. Андреевски. Доколку имате посебна желба да слушнете нешто по ваш избор, слободно пишете во коментар, ќе се обидеме да го исполниме вашето барање. Слободно давајте идеи и предлози што би сакале да прочитате и  воедно слушнете, следно! Слушнете со … Продолжи со читање Петре М. Андреевски – Да не би да болко

„Многупати ќе умреш пред вистински да починеш“

Кога ќе дојдеме на овој свет многу јасно и очекувано е дека сите блиски се радуваат и го слават нашето пристигнување. Посебно горди се нашите мајка и татко кои се креатори на тоа новосоздадено за нив „чудо“ зошто не знаеле какво е прекрасно чувството да чуваш во раце нешто кое сам си го создал, нешто … Продолжи со читање „Многупати ќе умреш пред вистински да починеш“