Црн фустан – Милица Паулус

За денес изборот е „Црн фустан“ од Милица Паулус - писателка и поетеса, која живее и работи во Германија, а има македонско потекло. Подолу можете да ги прочитате нејзините стихови и на youtube видеото да чуете како ги рецитирам. (Кликнете subscribe за да ме следите на каналот и да бидете во тек со сите објави). … Продолжи со читање Црн фустан – Милица Паулус

Најтажната песна на светот – Наталија Наумовска (рецитал)

https://youtu.be/XuPihBuy5Yg Душава што ја пее и убива оваа тага во себе што ја сокрива, и темнина што ја покрива, и пак наутро во весела се преоблекува. Ноти што не се свират, в срце длабоко продираат, оган и вулкан запалуваат, ноти што не се допеваат. Душава што пее, никој не испеал, скромни песни од солзи и … Продолжи со читање Најтажната песна на светот – Наталија Наумовска (рецитал)

Si tú me olvidas (Ако ме заборавиш) – Pablo Neruda/Пабло Неруда (recitación/рецитал)

Не е четврток (ден за објава на рецитал), но сепак подготвив една рецитација на јазик што не ми е мајчин, но го обожавам подеднакво колку и македонскиот иако сѐ уште не го говорам течно. Пуштете ја видео рецитацијаа што ја подготвив заедно со читањето. Пријатно слушање! P.S. доколку сакате да сте во тек со објавите … Продолжи со читање Si tú me olvidas (Ако ме заборавиш) – Pablo Neruda/Пабло Неруда (recitación/рецитал)

Дете заспано крај Езеро – Блаже Конески (рецитал)

Рециталот е прикачен на youtube каналот. Прочитајте и воедно чуете што подготвиме за денес. „Дете заспано крај Езеро“ од единствениот Блаже Конески. Пријатно читање/слушање! https://youtu.be/6WK-Fk4FcoA

Сонет – Гане Тодоровски

https://www.youtube.com/watch?v=g5ek7K3WKm8&feature=youtu.be Можеби си спомен, нечујно што минал Низ моите мечти, оставајќи трага? Можеби си зборот јас што сум го скинал Од усните свои, низ насмевка блага? Можеби си сенка што во ноќта сина Одмина без “збогум“, недофатена, драга Или: крик на страдник безгласно што зинал. Или: лик на свидна, неплакана тага? Остани за навек Моја, … Продолжи со читање Сонет – Гане Тодоровски

Летување – Петре М. Андреевски

https://youtu.be/3pwcZZmNSfY Таа ce појавуваше од секаде и ги соединуваше бродовите со морето, морето со копното. На летните спијачи им пушташе бубачка во сонот и тие од тој ден почнуваа да живеат со телата дома, a co главите покрај морето. Ако кажеше нешто требаше сите напамет да ги учат нејзините зборови, оти во нејзиниот глас можеше … Продолжи со читање Летување – Петре М. Андреевски

Морска – Наталија Наумовска

https://youtu.be/x4MLc2YYY18 Носена од ветрови создадена од бранови, во школка скриена од бел бисер поубава, од сонце потопла, од камен појака, од ѕвезда посјајна. Крие спомени  како дете палавштина носи насмев од тага извајан, во очи зрак ѝ блеснува, во коса море ѝ мириса, во прамени од сол кадрици пуштила. Како нежна мелодија со глас душа … Продолжи со читање Морска – Наталија Наумовска

Те жалам – Драган Таневски

https://www.youtube.com/watch?v=H1SDAsHbTck Те жалам кога твојата среќа е нечија несреќа. Те жалам кога твоето богатство е нечија сиромаштија. Те жалам кога твојата љубов е нечија омраза. Те жалам кога твоите пријатели се нечии душмани. Те жалам  кога при очи си слеп, при уши глув. Зашто кога при срце немаш пулс, ти, од сите си најмногу за … Продолжи со читање Те жалам – Драган Таневски

Стихија – Наталија Наумовска / Natalija Naumovska

https://www.youtube.com/watch?v=xuuV2RTl1KM&feature=youtu.be Солзите ја наводнуваа плодната почва, таа се хранеше со солени и врели капки што доаѓаа како солени бранови како стихија, а потоа како затишје после бура. Тоа ти е процес на прочистување од секакви штетници напаѓачи на почвата, за да може да дише, да биде корисна, прочистена, плодна и здрава. Оклоп од железо облечен … Продолжи со читање Стихија – Наталија Наумовска / Natalija Naumovska

Обред на прочистување – Катица Ќулавкова (рецитал)

https://www.youtube.com/watch?v=VOztGyhiSbM Во мигови на љубов со заливот нуркаш и забораваш  на се' друго. Божицата на рамнодушноста ти ја гланца душата тој песочник кој се прелева од полно во празно од празно во полно па се прочистуваш не толку симболично колку стварно. Во чинот на парењето, потонуваш длабоко во себе, како во море и не ти … Продолжи со читање Обред на прочистување – Катица Ќулавкова (рецитал)

Изгреј – Филип Димкоски (рецитал)

Повелете чуете го најново објавениот рецитал на youtube видеото подолу: https://www.youtube.com/watch?v=ivKLDw6E3qU&feature=youtu.be Електронското издание на стихозбирката може да се најде на: makedonika.mk

Тишина – Ацо Шопов/Aco Sopov (рецитал)

Рециталот е готов, можете да го чуете на видеото подолу https://youtu.be/qKqWtEclaz0 Ако носиш нешто неизречено, нешто што те притиска и пече закопај го во длабока тишина, тишината сама ќе го рече.

Dos cuerpos – Octavio Paz (рецитал)

https://www.youtube.com/watch?v=RPSHBQP6geY&feature=youtu.be Dos cuerpos frente a frente son a veces dos olas y la noche es océano. Dos cuerpos frente a frente son a veces dos piedras y la noche es desierto. Dos cuerpos frente a frente son a veces raíces en la noche enlazadas. Dos cuerpos frente a frente son a veces navajas y la … Продолжи со читање Dos cuerpos – Octavio Paz (рецитал)

Ѕвездата само во ѕвезда ќе ја најдеш – Радован Павловски

https://www.youtube.com/watch?v=HhD1HxYtkAw Излезена од бисерот на школка Морска ѕвезда осветлува пловидба. Станав тело на својата мисла. Пат меѓу ѕвезди првпат Исправен во времето ќе останам. И ако ме побараат полегнатите Во сонот лек да најдат Тогаш некое заборавено време Ќе проговори И еден заборавен народ По заборавени патишта ќе се крене И ќе ги побара своите … Продолжи со читање Ѕвездата само во ѕвезда ќе ја најдеш – Радован Павловски