Цели и задачи на психологијата

Претходно ја кажавме дефиницијата на психологијата (на овој линк може да ја прочитате статијата), сега ќе зборуваме за нејзините цели и задачи. Која е целта на психологијата? Што се обидуваат да направат психолозите? Нејзината цел е со примена на научните методи да ги опише, предвиди, разбере и да влијае на однесувањето и на менталните процеси. … Продолжи со читање Цели и задачи на психологијата

Advertisements

Што е психологијата?

Зборот психологија има грчко потекло и претставува кованица од зборовите психе (душа) и логос (наука). Овај збор првпат е употребен во 1517 год. во делото "Psychiologia de ratione animae humanae“ на хрватскиот филозоф Марко Марулиќ. Тргнувајќи од значењето на двата збора кои лежат во основа на кованицата, најстарата и веројатно најраширената определба на психологијата е … Продолжи со читање Што е психологијата?

Колку пати си помисли дека е доста?

„Ајде уште овојпат“, си рече Ведрана и одлучи дека повеќе нема да троши толку пари на облека. „Уште само сега“, посегна по корнетот и одлучи по не знам кој пат дека ова ѝ се последните топки сладолед и дека повторно ќе му се врати на здравиот начин на исхрана. Ведрана знаеше дека некои навики тешко … Продолжи со читање Колку пати си помисли дека е доста?