Дождови – Наталија Наумовска

Твојот мал куфер и мојот скриен свет, не се познаваат доволно, за голем свет нема место во претесен куфер. Не се прамените од свила створени за да бидат недопрени, не се световите преголеми за да не бидат споени. Дождовите ги мијат улиците, илјадници куфери се во потрага по својот дом чиниш се бездомници, талкачи, кои … Продолжи со читање Дождови – Наталија Наумовска

Повикувам радост

Отвори и слободно влези, Диши длабоко и помисли Ако си ти болка, што сум јас? Јас сум само болка со име, А, не може да се умножиме, Треба да се разбиеме А, кога ќе се скршиме на парчиња Нека не состават и тогаш Ако сме пак болка, Борбата сме ја изгубиле. Од самиот почеток е … Продолжи со читање Повикувам радост

Петре М. Андреевски – Да не би да болко

И дојде време за Македонска поезија! И овој четврток, рецитација на одбрано дело од Петре М. Андреевски. Доколку имате посебна желба да слушнете нешто по ваш избор, слободно пишете во коментар, ќе се обидеме да го исполниме вашето барање. Слободно давајте идеи и предлози што би сакале да прочитате и  воедно слушнете, следно! Слушнете со … Продолжи со читање Петре М. Андреевски – Да не би да болко

„Праклуч – Радован Павловски“

Зад сѐ сум сѐ Пред сѐ сум се. Носам клуч носам удар. Стап тера патишта, фрла во ветер семиња од бисаѓи Многу мои деца богови изгинаа Богинките во нова љубов се осеменија Метеорите дел се од телото на клучот што го изрешетаа уште подобро да дише уште подобро да пее Во ниедно доба, а во … Продолжи со читање „Праклуч – Радован Павловски“