Распишан е конкурс за доделување на наградата роман на годината за 2017 година

ФОНДАЦИЈАТА ЗА УНАПРЕДУВАЊЕ И ПРОМОЦИЈА НА КУЛТУРАТА „СЛАВКО ЈАНЕВСКИ“ распишува КОНКУРС за доделување на наградата РОМАН НА ГОДИНАТА ЗА 2017 ГОДИНА Фондацијата „Славко Јаневски“ доделува единствена годишна награда „Роман на годината“, за која можат да конкурираат сите романи објавени во текот на 2017 година. Наградата „Роман на годината“ ја доделува Фондацијата „Славко Јаневски“ на предлог на петчлено жири, составено … Продолжи со читање Распишан е конкурс за доделување на наградата роман на годината за 2017 година

Ќе биде објавен првиот македонски роман и ќе се доделува наградата „Роман на годината“

Новата фондација за култура „Славко Јаневски“ најавува дека во средината на идната година ќе го објави заборавениот и забранет прв македонски роман „Село зад седумте јасени“. Нејзините основачи, во соработка со семејството на македонскиот писател Јаневски, ќе бараат да се поништи и лустрацијата. Покрај тоа, заедно со другите проекти на оваа нова фондација за култура … Продолжи со читање Ќе биде објавен првиот македонски роман и ќе се доделува наградата „Роман на годината“

Која е нашата цел и зошто блогираме цели 4 години?

Да ја промовираме и да ја доближиме македонската поезија, творештво и култура до читателите и до сите оние кои сакаат да бидат духовно збогатени без оглед на кое место на земјината топка се наоѓаат, а го говорат и/или разбираат нашиот јазик! Вие можете да допринесете во „промовирањето“ и  доближувањето доколку ја следите нашата страна и … Продолжи со читање Која е нашата цел и зошто блогираме цели 4 години?

Десет (10) причини зошто во лето треба да се читаат книги

Поголемиот дел од нас едвај чекаат температурите да се подигнат, но не за да одат на базен туку за да имаат време да читаат под сенка. Љубителите на читањето не ги интересира кое годишно време е за да си се сместат удобно и да нурнат во страниците. Впрочем, тие си имаат ритуали на читање во … Продолжи со читање Десет (10) причини зошто во лето треба да се читаат книги

Среќен ден на книгата!

Сакај ја книгата, сакај го пишаниот збор! Само тој што чита може да ја разбере љубовта кон книгите! Секоја книга има своја приказна, свое минато, свој почеток и крај. Да не дозволиме денешната напредна технологија да го уништи пишаниот збор или да ја намали неговата вредност. Книгите да не се заменуваат со компјутери, затоа што … Продолжи со читање Среќен ден на книгата!

Разлики помеѓу читањето е-книга и обична книга

Дилемата што е подобро: дали книгата да се чита преку уред наменет за читање книги (таблет, компјутер, или друго техничко помагало) или да се чита обична книга која може да се најде во книжарница или во библиотека/читална, не знам дали целосно може да биде разрешена затоа што и двата начина на читање книги имаат свои … Продолжи со читање Разлики помеѓу читањето е-книга и обична книга

Саемот на книга започна (2017)

Официјално и од денеска започнува 29-тиот по ред саем на книга кај нас, кој се одржува традиционално во Април.  Настанот е место на литературни читања и обраќања на еминентни автори од оваа област кои одново ќе ја истакнат моќта на книжевните дела како суштински фактор за културното творештво на секој народ. На Саемот на книгата на … Продолжи со читање Саемот на книга започна (2017)

10 причини зошто е добро да посетувате литературни блогови!

Посетувањето на интернет портали од забавен и информативен карактер е популарно и било уште од самиот почеток на нивното постоење. Сите поминуваме доста време пред нашите екрани прелистувајќи ги содржините на нашите веб - пребарувачи, а голем дел од тоа време покрај социјалните мрежи, ни одземаат токму веб сајтовите кои нудат најразлични содржини. Кога се … Продолжи со читање 10 причини зошто е добро да посетувате литературни блогови!

Зошто е добро плачењето додека читаме книги?

Плачењето се поврзува со тага, со чувства на болка, со патење, и со сето она од кое може да биде предизвикано. Меѓутоа, постои плачење и кога се јавуваат крајно спротивни чувства на погоре набројаните, односно можеме да плачеме и кога доживуваме екстремно чувство на среќа или сме премногу еуфорични поради нешто. Оваа статија е наменета … Продолжи со читање Зошто е добро плачењето додека читаме книги?

13 заповеди за читање книги!

Никогаш не прескокнувај страници (колку и да си љубопитен) за да видиш што ќе се случува во следната глава или на самиот крај! Така само ќе си го уништиш читањето и целата книга ќе биде премногу предвидлива.  Никогаш не ја уништувај книгата на било каков начин кој подразбира: виткање на страниците наместо ставање на бележник, … Продолжи со читање 13 заповеди за читање книги!

10 нешта кои ги научив за време на четиригодишното блогирање!

Упорноста и константноста за било која работа некогаш мора да се исплатат! Подвлекувам дека тука не говорам за парична исплата, односно под „исплатување“ мислам на задоволството што го чувствуваш дека си се занимавал со нешто корисно, дека тоа што го правиш не е залудно и дека покрај тоа што на сите можеби им нема смисла, … Продолжи со читање 10 нешта кои ги научив за време на четиригодишното блогирање!

4 години блогирање!

На денешен ден пред точно 4 години сум одлучила да го започнам блогов на сосема спонтан начин и без претходно да помислам дека блогирањето ќе си го сфатам толку сериозно, како еден вид обврска и место каде ќе можам да си ги запишувам своите мисли, идеи и сите работи што сметав дека вреди да бидат … Продолжи со читање 4 години блогирање!

Среќен светски ден на поезијата и добредојде на пролетта!

„Поезијата е прозорец отворен кон воодушевувачките разлики на човештвото“ Колку убав ден за означување на светски ден на поезијата - првиот ден од пролетта! Речиси и да нема човек кој не се радува што времето се затоплува и што доаѓа пролет, но за жал истото не можеме да го кажеме дека речиси сите практикуваат да … Продолжи со читање Среќен светски ден на поезијата и добредојде на пролетта!

Патувањата на големиот Ветер

Да ве известам дека на 06.04.2017 ќе биде објавена во електронска верзија „Патувањата на големиот Ветер“ на makedonika.mk, со досега необјавени раскази. Вие на блогов имате можност да ги прочитате првите 8, останатите ќе може таму да се прочитаат, а после објавувањето ќе ги ставам и тука. 🙂 Книгата е испратена, одобрена за објавување со … Продолжи со читање Патувањата на големиот Ветер

Вера Калин – Најчитан автор во 2016 година!

Вера Калин т.е. Верче Карафилоска е најчитан автор во 2016 година. Нејзиниот прв роман „Бездомникот со златен часовник“ била најбараната книга во јавните библиотеки низ Македонија минатата година. Признанието денеска ѝ беше врачено во Националната и универзитетска библиотека „Св. Климент Охридски“ која денеска ја организираше манифестацијата  „Ден на читателот“. Вера Калин истакна дека ова не е … Продолжи со читање Вера Калин – Најчитан автор во 2016 година!

Библиотерапијата е прекрасна и навистина може да ви помогне!

Библиотерапија за секоја ситуација!

Кафе и книги

Ах, тие прекрасни моќи на книгите и идеите кои се вметнати во нив! Книгите одново и одново го менуваат светот каков што го знаеме. Помислете само на „Република“ на Платон, „Капитал“ на Карлс Маркс, „Богатството на народите“ од  Адам Смит или „Правата на човекот“ од Томас Пејн. Овие книги содржат идеи кои со векови го обликувале човечкото искуство. Понекогаш на подобро, понекогаш на полошо, но не може да се негира моќта на книгите да предизвикаат промени на макро-ниво.

Но, она што ги прави книгите навистина прекрасни е тоа што тие влијаат и на микро-ниво. Читањето на вистинската книга во вистинското време може да ја промени насоката во вашиот живот. Може да ви помогне да ги надминете пречките, да носите подобри одлуки, да се борите против стресот (и досадата) и да ве поттурнат токму тогаш кога тоа ви е потребно. Ако некогаш ви се случило некој професор, родител или пријател да…

View original post 443 more words

„КНИГОМОБИЛИ“ кога не постоеше интернетот

„Книгомобилите“ биле вид на подвижни библиотеки кои носеле книги до руралните области и предградјата кои немале згради со библиотеки. Во 19 век станале особено популарни и од кочии се развиле во прилагодени возила на четири тркала кои станале и дел од американската култура. Врвот на популарноста го достигнале во средината на дваесетиот век. Тие биле дизајнири … Продолжи со читање „КНИГОМОБИЛИ“ кога не постоеше интернетот