Пирам и Фисба

Не знаевте дека моќта на љубовта

Која проникнува низ перата на

Славните поети

Останува да тлее во срцата на

Сите несреќни љубови

Затворени во канџите на забраната

Од секој недозволен бакнеж,

Но, вие го урнавте и ѕидовите

И избегавте во просторот на слободата

За погрешно да го употребите мечот.

Прободувањето беше обичај ваш

Разлеавте крв низ белите плодови

За да станат црна црница

Од вашата црна крв

Пролеана од желбата за слобода,

И вкусувајќи ја црнината на црницата

Си спомнуваме на вас,

Деца на немирот,

Кои одбравте смрт,

Не можејќи да живеете без љубов,

И се преточивте во вечните љубовници

Од Верона,

И најдовте мир

Во вечниот спокој.

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.