10 будистички мисли кои ја доловуваат смислата на постоењето

1. „Највеликодушната работа е да не се врзувате.”

2.  „Најголемата добрина е мирниот ум.”

3. ,,Ослободете се од минатото, ослободете се од иднината, ослободете се од сегашноста. Со срцето кое за ништо не се фаќа ќе стигнете до место кое е надвор од патењето.”

4. ,,Ако човекот направи добро, нека го повтори тоа и нека ужива. Пријатно е натрупувањето на добрината.”

5. „Најголемата мудрост е да се види подалеку и подлабоко од само физичкиот изглед.”

6. ,,Со мир победете го бесот, со добро победете го лошото, со дарови победете ја скржавоста, а лагите со зборот на вистината.”

7. ,,Ако ви зборуваат гласно, тогаш стишете се како напукнат гонг. Да не возвратите е знак на слобода.”

8. „Најголемото трпение е скромноста.”

9. „Покрај големиот вложен напор и труд, резултатот е неважен.”

10. ,,Подобро е да се победите себеси, отколку другите. Оној кој себеси се скротил, секогаш ќе живее воздржано. Таквата победа ниту едно друго суштество не може да ја претвори во пораз.”

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.