Вртлог – Ирена Белешковска

Со љубопитност ги набљудувам

рипките во аквариумот

што везден кружно пловат.

Знам, оти к’о нас

и тие талкаат

та запираат за миг

и повторно во круг

катаден низ концентричноста се маткаат,

ја сечат,

па угоре гледаат-

жедно ил’ желно,

несвесно минувајќи низ кружниците

за час,

барајќи спас

од вртлогот на секојдневието.

Автор: Ирена Белешковска
Крива Паланка

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.