Сé е поезија

Сé е поезија, дури и твојот немир,

Сé е поезија, дури и и твојот сон,

Сé е поезија, дури и мојот допир,

На нештата што се случуваат без разум,

На нештата што се случуваат без инспирација,

На сé она што го чувствува срцето,

На сé она што го гледа погледот,

Сé е поезија, дури и мојот допир,

Секоја твоја инспирација,

Секоја твоја помисла,

Секоја нова сончевина,

Секоја нова дневнина,

Секоја нова затемнина,

Секоја нова творевина,

Секое ново зајдисонце,

Секое ново изгрејсонце.

Светлината во очите на заљубените,

Темнината во очите на омразените,

Опачината на лагата,

Болката на вистината,

Светлината на Месечината во мракот,

Темнината на Сонцето во замракот,

Насмеаните лица на заробениците,

Смуртените на поробениците,

Божјиот мир

И ѓаволестиот немир,

Кралскиот указ

И дворскиот наказ,

Целиот живот

И целата смрт.

Секоја љубов

Секоја разделба

Сé она што го оставаме на светов

Сé она по што ќе не памети веков.

One comment

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.