8 правила за среќни односи во животот

  1. Во животот привлекуваме личност каква што сме самите ние. Секогаш треба прво да погледнеме во својата душа, да се запознаеме себеси за да можеме да делиме љубов.
  2. Го даваме она што го добиваме. Секогаш треба да се однесуваме како што би сакале другите да се однесуваат со нас.
  3. На сите нас ни е потребна љубов. Љубовта означува прифаќање, искреност, нежност и грижа. Манипулацијата, контролата, очекувањата немаат никаква врска со љубовта.
  4. Секој збор, секоја реченица, поседува одредена моќ. Има моќ или да повреди или да направи еден човек среќен. Зборот може да убие, а може и да исцели. Треба да се внимаваме што говориме.
  5. Довербата е животно важен елемент.
  6. Искреноста е неизоставен дел. Љубовта не е статична. Таа е како билка која ќе расте и ќе цвета, или како билка која ќе овене и ќе умре. Сè зависи од тоа како постапуваме со неа.
  7. Да сакаш, значи да подаруваш дел од себе без очекувања. Љубовта е како бумеранг. Таа секогаш се враќа. Ние не ја губиме љубовта кога ја подаруваме на другите. Единствено ја губиме кога не ги сакаме другите.
  8. Кога сакаме некоја личност, мора да ѝ дадеме слобода. Слобода да донесува свои одлуки, да живее слободно, онака како што таа личност сака. На секој му е потребен личен простор. Ако навистина сакаме некој, потребно е да ги почитуваме неговите желби, барања, љубов.

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.