Бакнеж

Опиум кој навлегува во мислите

Бара жртва која веќе одамна ја нема

Се саможртвувала уште при првиот поглед

Во очите на оние кои ја здогледале вечноста,

Опиум кој навлегува во срцето

Бара место каде да се всели,

Којзнае дали има место за сите бакнежи

Кои надвиснале во врелиот воздух

Чекајќи го вистинскиот;

Опиум кој ме прави зависна

Барајќи го она што никогаш нема да престане

Да ме вознемирува –

Исчекување на бакнежот на омилената песна

Изрецитирана од твоите усни,

Зошто поезијата е бакнеж

Кој застанува на усните

На оние кои ја слушаат,

Зошто бакнежот е поезија

Која се прелева

Меѓу срцата на двајца

И таму останува да се воспева

Засекогаш.

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.