Лебед

Толку си грациозен чиниш принц

Што круна носи

И внимава да не му падне

И ја криеш својата љубов

Која несебично ја делиш

Со секој кој го сретнал твојот поглед

И не го допираш светот

Зошто не може водата да те налее

Почист си од нејзината бистрина,

Зошто не може темнината на гавранот да

Се доближи до твојата белина

Поблаг си од благоста на прошталната љубов

Зошто твојата љубов е безгрешна,

Побожествен си од Зевс кој во тебе се преобрати

Зошто знаеше, твојата заводливост е поголема од моќта

На неговата сила,

Поблагороден си од моралните великодостојници

Кои патат од своето самоволие ,

Послободен си од слободата

Љубовта извира од твоето срце

И песната твоја е вечна инспирација за љубов

Без разделба како од бајковитите приказни

Кои блескаат во детските чисти срца .

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.