14 цитати од Жорж Санд: „Љубовта е среќа која ја даваме еден на друг“

Во следнава статија пишував за Жорж Санд и нејзиниот револуционерен дух, а во чест на денот на нејзиното раѓање ги преведов и најпзнатите мисли што ги оставила како пишано сведоштво што ќе живее вечно. Прочитатејте ги во продолжение инспиративните мисли од Жорж Санд.

 1. „Љубовта е среќа која ја даваме еден на друг“.
 2. „Пред сè децата треба да им се доверуваат само на луѓе кои се одликуваат или со срце или со дух“.
 3. „Сегашноста секогаш е некој компромис измеѓу она што се сакало и она што се постигнало“.
 4. „На почетокот на љубовта љубовниците зборуваат за иднината. Кога љубовта е на крајот зборуваат за минатото“.
 5. „Не е грев во тоа ако жената заминува од љубовникот што го сака, туку ако му се дава на оној кој не го сака, па макар тоа да биде и нејзиниот сопруг“.
 6. „Потешко е да се прими совет отколку да се одбие подарок“.
 7. „Умот бара, но срцето наоѓа“.
 8. „Со верата е како и со љубовта. Кога ја барате не ја наоѓате, а ја наоѓате во моментот кога најмалку ја очекувате“.
 9. „Заедничкиот живот е најголем степен на среќа помеѓу луѓето што се сакаат. Но на секое мисловно битие му се потребни часови на осаменост и собраност. Само по таа цена се ужива во сласта на заедничкиот живот“.
 10. „Среќата е да се помага на старите суштества кои нè негувале во детството“.
 11. „Од каде им е визијата на децата за она што никогаш не го виделе?“.
 12. „Шопеновиот гениј е најдлабок, најчувствителен и највозбудлив што некогаш постоел. Тој говори со јазикот на бесконечноста на еден единствен инструмент“.
 13. „Тешко на оној кој сака во љубовта да внесе искреност“.
 14. „Жената во љубовта мора да сака сè или ништо“.
 15. „Постои само една среќа во животот, а таа се состои во тоа да човекот биде сакан“.

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.