Лето

Летото е на прагот.

Се слуша цврцорот на птиците

Кои го наговестуваат припекот на сончевите зраци.

Еве го летото,

Ми шепотат скакулците,

Кои скокаат низ воздушните припарници

Ми раскажуваат бубамарите,

Кои леткаат по новите гости

Ми се насмевнуваат ластовиците,

Со затскриени срамаежливи погледи

Од своите симетрични гнезда.

Станувам летен детски џагор

Кој зборува со светот

Ги откривам сите гнезда,

Шепотам со бубалките,

Се радувам на пурпурот на сонцето

Кои се издигнало високо

Застанало над житното поле,

Блесок имам во очите,

И блештам, блештам

Како јунска сончевина

Ја чекам жетвата на работниците.

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.