16 моќни цитати од Ден Браун: „Сѐ е возможно, за невозможното е потребно повеќе време“

Вчера пишував статија за интересни факти и новитетот кај Ден Браун, а денес споделувам неколку негови цитати што ми привлекоа најмногу внимание и истите ги преведов бидејќи сметам дека треба да ги има и на македонски јазик собрани на едно место. Прочитајте ги во продолжение!

 1. Сѐ е возможно. За невозможното е потребно повеќе време.
 2. Науката и религијата не се непарни. Науката е едноставно премлада за да се разбере.
 3. Историјата секогаш ја пишуваат победниците. Кога две кулутри ќе се судрат, губитникот се брише, а победниците ги пишуваат историските книги – книги коишто го величат нивното дело и го потценуваат покорениот непријател. Како што еднаш рекол Наполеон: „Што е историјата освен една измислица со која се согласуваат?“.
 4. Гугл (Google) не е синоним за истражување.
 5. Порано или подоцна сите треба да го надминеме нашето минато.
 6. Да се живее во свет без да се биде свесен за смислата на светот е како да се лута во огромна библиотека без да се допрат книгите.
 7. Господ секогаш одговара на молитвите, но некогаш неговиот одговор е „не“.
 8. Ништо не го заробува човечкиот интерес повеќе од човечката трагедија.
 9. Ништо не е покреативно ниту деструктивно повеќе од брилијантен ум со цел.
 10. Нашите умови некогаш го гледаат она што срцето посакува да го види.
 11. Одлуките од нашето минато се архитекти на нашата сегашност.
 12. Секој ги сака заговорите.
 13. Отворете ги умовите мои пријатели. Сите ние се плашиме од она што не можемe да го разбереме.
 14. Науката ми вели дека Бог мора да постои. Мојот ум вели дека никогаш нема да го разберам Бог. И моето срце вели дека не треба.
 15. Господе, дај ми сила да ги прифатам работите што не можам да ги променам.
 16. Она што навистина е важно е она во кое верувате.

Сите овие мисли се извадени од неговите романи. Ако не читате трилери, сметаме дека треба да ги прочитате барем овие негови цитати кои се извадени токму од трилерите. Можеби после прочитувањето ќе посакате да му дадете уште една шанса на овој жанр.

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.