На великиот

На де Гол

Беше наречен големиот аспарагус

И ученик на лавот од Вердун ,

И зрачеше со твојот непобедлив елан,

И ја знаеше добро визијата на народните маси

И преживеа криенки со слепи војнички одела

Си велеше кукавица сум во првата

Но знаеше ќе триумфираш со втората светска битка

Затскриен зад буквите во нивната духовна прегратка

Со наметнати зборови

За кои докажа дека се твои

И добија нова боја, боја на слобода,

Боја на отпор, боја на сојуз,

Боја на свет,

Зошто само една изгубена битка,

Не е изгубена војна,

Твоите пријатели не беа лажни,

Но веруваше дека секој има свој интерес,

И веруваше во големината на

Твојата земја

И во гласовите на народот

Кој гласаше за твојот нов устав

И знаеше,

Да, знаеше дека Европа е

Од Атлантикот до Урал, таа

Ќе ја решава судбината на светот,

Твојот Голизам ја направи

Франција величествена

Светска сила

Од каде зрачи култура,

Моќ, слобода и еднаквост,

За денес сите да ја величаат твојата

Големина.

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.