Охрид

На Канео се бојат најубавите бои

Во борот на врвот над ридините

Се пламни духот на Прличев

За да ги искрадне воздишките на висорамнините

Каде залутале погледите на воспеаните јунаци

За да го врати сјајот на родоначалниците

На македонското сонце

Кое се разбудило од под тврдините на Самоил

И се уште се крие

Од уздите на клетниците,

Замајано од боровата шума

Се расонува во прегратките на учителите

Кои го донесоа словенското писмо

И денес се радуваме слушајќи го срцето на Свети Наум

кое отчукува во седум-осмински такт ,

Ги белиме платната во твоето езеро

За да не може да се види дамката во нашите срца

И ти си жив сведок за нашето постоење

И победник во нашата борба за опстој.

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.