Македонскиот син

На Коста Рацин

Успеа да ја извајаш најубавата песна

Уметноста стана национална свесност,

Преродба на нацијата

На која ти беше нејзин најголем син

Со срце големо да го собере целиот свет

Да ја измери секоја капка пот

Пролена за туѓата среќа,

Да ја измери секоја капка крв

Пролеана за сите наши слободи,

Да ги открие сите  тајни на темните македонски гори

Каде ги скриле своите чисти извори

За јунаците да ги лечат своите лути рани

Во утра кои носат росни влаги.

Цел свет ти беше куќа братска

И ќе светне нов ден

Ќе донесе среќа катаден

Вечно ќе се слави твоето име

Во градот на ѓемиџиите.

Слави ти!

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.