Се сеќавам на еден ден – Рабиндранат Тагоре

Уживајте во читањето на стиховите од Рандранат Тагоре што беа денешен избор!

Се сеќавам на еден ден од своето детсво,
кога го спуштив чамчето од хартија во потокот да плови.
Беше влажен јулски ден; а јас бев сам и среќен во играта своја.
Го пуштив своето чамче од хартија во потокот да плови.

Одеднаш почнаа да се трупаат буревесни облаци, ветерот дуваше во бранови и плискаше дожд.
Шурнаа поточиња со валкана вода, рекичката набуи, и моето чамче потона.
Мислев горко дека виорот дојде само за да ја уништи мојата среќа;
сета негова пакост само на мене се однесуваше.
Облачниот јулски ден трае и денес, и јас размислувам за сите игри вo својот живот во кои губев.
Почнав да ја прекорувам својата судба за многуте пакости, кога
на ум ми падна чамчето што во потокот потона.

Рабиндранат Тагоре

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.