Песни од Видое Подгорец

Ви претставуваме три песни од Видое Подгорец објавени во неговата збирка поезија „Мугри над тополите“ во 1968 година.

Се надеваме дека ќе ви се допаднат:

Нема љубов

Не минувај. Стани нешто налик на сон.

Времето во заборав нека се стопи.

Ти си на разуздани ждребиња од прапорци ѕвон

Во кој и тврдиот камен ќе се опие.

Нељубена ѕвездо! Откај толку жед

Во твоите очи за љубов?

Крај тебе сум јас залутана птица во бура, без глед,

Па сѐ ми е едноставно во животот груб.

Та што е срам? За така исчекан миг

Јас се стопувам в себе. И само еден лик

Ме плени. И само твојот лик ме плени.

И да е полето наше, по сите искласани ниви,

Ќе минеме како ветер со развеани гриви,

Но од таква љубов пак ќе бидеме неми.

Тешкото

Тешкото не е само оро

Свисната болка низ ритам, болка и такт.

Тешкото не е само на срце

Тага, на лице невесело мрак…

Тешкото често в очи е

Превез низ поглед матен што се лие,

Па тогај уште потешко

Што не може да се скрие.

Бреза

Раскрши снага,

Ветрот е твојот љубовник,

Предај му се, драга

И сите страсти

Нека ги понесе тој

Над тебе широко,

Над тебе високо,

Како песна.

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.