Мојот чекор

Чекорам со чекор тупотен
сакајќи траги во времето да оставам
заоѓајќи во неговите прегратки.
Чекорам бавно
пиејќи од виното на живот
скротувајќи ја тагата
што тлее длабоко во мене.
Понекогаш со мислите
бегам во некоја друга димензија
посакувајќи
да можам да го променам светот
од старите падови пак да се воздигнам
да се ослободам од темнината
да го пречекорам мракот
на сопствената тврдина
во која сум затворена.
Како феникс повторно
од пепел да воскреснам
создавајќи нови воздигнувања
да ја променам судбината
и срцето повторно песна да ми запее
како тивка мелодија
од дождовни капки
насмев наместо солзи
радост наместо тага
и нов почеток чекор по чекор.
Со вера и надеж
го барам смисолот на опстојувањето
исткаен од боите на божилакот
огреан од пламенот на бескрајот
чекорам со тупотен чекор
чекорам…

Автор: Мира Илијоска

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.