Spiritus simul

“Не можам да дишам“,

ме загушува маската што ја носам

во неправди светот се загуши,

но, на неправдите не смее да се замелуши,

“не можам да дишам“,

ме отруја злоделата и злобата,

во воздухот струи невидлив непријател,

ќе го избркаме ако се сплотиме,

Spiritus simul.

Ми недостига чист зрак,

доста е при светло на очи мрак,

ми недостига светол патоказ,

дека ќе се врати животот – доказ.

Spiritus simul

да дишеме како едно,

ритамот на чекорите да ги усогласиме,

од стравотната беда да се спасиме,

оти сечие срцебиење е вредно!

Spiritus simul,

не сакаме преку маски да дишеме,

ниту за воздух да молиме,

ако треба за воздух со живот да се плати,

оваа Земја на сите ќе ни наплаќа рати,

човекот што се бори за воздух ужасно пати,

судбината на еден на улица му се запечати,

неговото име светот нема да го заборави!

Spiritus simul,

не го наплаќајте воздухот,

тој остана единствено нешто

за кое не смееме да дозволме да се бориме,

оти текот треба да му е природен,

како реката што тече по утоката,

како дождот што паѓа од облаците,

потребен ни е свеж и чист!

“Не можам да дишам“,

ме удавија вашите валкани мисли,

не сакам веќе ни збор да чујам,

моите погледи се јасни,

нема зошто да ги кријам.

Spiritus simul,

дишете, додека не почнале

и воздухот да ни го наплаќаат!

Наталија Наумовска

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.