Шареното маче

Кратка, но слатка песничка за деца од најмала возраст.

Шареното маче

Си беше едно мало маче

И тоа почне да плаче,

Што ли му е се праша Вера,

таа само што го вдоми вчера.

Му даде да се напие млако млекце,

И го легна во неговото креветче,

По мекото крзно го погали

И едвај чекаше со него да се фали.

Јас имам најубаво шарено маче,

Сакаше на сите да им рече.

Малата Вера се израдува кога тоа заспа

И почна да си ја чита нејзината басна.

Ќе си легнам да спијам и јас сега,

Си помисли таа,

Моето шарено маче сега нема кај да бега.

Наталија Наумовска

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.