„Посакување“ и „Русокоса“ – две нови творби од Никола Миланоски

Прочитајте ги во продолжение песните што ни ги испрати поетот Никола Миланоски!

Посакување

Како патник низ пустина жеден

вода што побарува,

така јас жеден за љубовта

срцето на таа да ми ја дарува.

Како мирисот од липа во ноздри лесно што ни се навлекува,

со поглед таа лесно успеа рани од минатото на срце да ми излекува.

Како играч на лото премија што посакува,

или дете со нетрпение чека подарок да отпакува,

така јас сакам мислата моја со од таа

да се ракува,

бисерно чистата душа пред мене да си ја распакува,

и снагата нејзина прегратката моја да си ја посакува.

27.05.2020

Н.М.

Русокоса

Кога поминува таа јас црвенило на лице не можам да сокријам,

и да срамежливо, но како гладен волк

по нејзината убавина ќе завијам.

Кога ќе распавта со нејзините руси коси,

како некој косач со еден одкос

како трева ќе ме покоси.

Погледот нејзин по снага ми прави земјотреси,

само еден збор ми треба како бомба да ме разнеси.

Русокоса,

ќе го најдам ли патот до твоите љубовни адреси?,

и бакнежот твој крилја да ми вметне

кон рајот да ме понеси.

28.05.2020

Н.М.

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.