Бездомник

Твојот дом е небото

Од каде понекогаш се истураат ѕвезди

И сите патишта се твојата цел

Зошто не навратуваш во ниеден дом,

Твојот дом е земјата

Од каде понекогаш навираат капки роса

За да го освежат твојот поглед

Зошто не навратуваш во ниеден град,

Твојот дом е морето

Од каде понекогаш доажаат мирисни лета

И никогаш не потонуваш во неговите бранови

Зошто тие го милуваат твоето тело,

Измрзнат,

Прогонет,

Безѕвезден,

Стануваш

Милуван,

Вдомен,

Ѕвезден,

Твои се сите небеса,

Твои се сите патишта,

Твои се сите мориња,

Твој дом е целиот свет.

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.