Кирил и Методиј ни го отворија патот кон писменоста

Со највисок степен и борбен израз
и мисија света со најчист образ
насочена мудро животната цел
писменост кон народот да се всадел.

Историски подвиг со плодотворна дејност
верба и желба за народот достојност
создаваат азбука со букви свети
писменоста како сонце над народот да засвети.

Пат кон писменоста тие ни подарија
пред никој ништо не се покорија
светла трага за нив да ни остават се изборија
и вечен споменот за нив го претворија.

Автор: Никола Миланоски

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.