Еквадор

Никој не ја познава твојата жестокост

Освен Канарите

Кои ја следеа желбата на Боговите

Да го следат моментот на рамноденицата

Која навлегува точно низ отворите на твоите градби

Зошто ти си центарот на светот

И сите промени се огледуваат во твоите камења,

Боите на виножитото

Се твое светилиште

Никој не го знае бројот на твоите жртви

Дадени за Сонцето да свети со јачината на Бог

На твоите планини

Од каде потекува лавата

Која истекува во океаните на заборавот,

Но сите ја знаат твојата ѓеографска линија

Која го сведочи твоето име – Еквадор!

Потсетуваш на Сонце, на место каде

Никогаш ја нема темнината на Месечината

На тропски дождови кои ја топат секоја тага

Нанесена од нападите на колонизаторите,

На неуморен недоглед во сончевата светлина.  

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.