За чедото – Софија Петковска

Ти,

кој со твојата невина насмевка срцето ми го полниш,

ти

Единствено ти ми даваш волја за живот.

Сонце има во твојте крупни очи,

очи кои мојава душа ја топлат.

Ајде подај ми ги рачињата

или како твојата прабаба милува да каже ,,китките”.

Ајде подај ми ги китките миличко

и стегни цврсто, силно, најсилно.

Моите раце –

твоја потпора,

твоја сигурност,

твоја поддршка.

Твоите раце-

мој елан,

моја љубов.

Кои ли сказни да ти ги прочитам,

кои ли песни да ти ги испеам?

Ајде заедно да сонуваме:

витези, принцези, кралеви,

мачиња што говорат,

зајачиња што играат,

шарени светови

и подобри денови.

Миличко, за тебе зборувам.

Алови обравчиња ко јаболчиња,

Очи како бадемчиња,

Срце невино и со големина на универзум,

Искреност во секое движење,

Филигран скапоцен.

Автор: Софија Петковска

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.