Црница

Црница посака за последен дар

Да ја вкусиш пред твојот последен одар

Никој не ја знаеше твојата тајна

Но ти ја изусти толку спокојна

Никој не веруваше дека спокојот во твоите очи

Немир толку голем постојано точи.

Црна станала таа крв

Од љубовта невозвратена

Па си сакала црница да каснеш

Да вкусиш благодат

Дар од Боговите.

Која крвта ја чисти

И душата ја омирисува

Пред да влезе во духовната сфера

Зошто силата е во мирисите на спокојот

И љубовта е најсилна таму

Каде нема ни голема ни мала сила

Каде мирисот на сѐ што дише

Сѐ што се оплодува

Останува ист и се изедначува со воздухот

Со универзумот               

Каде сѐ почива.

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.