Почуствувајте ја енергијата на Катедралата на морето во моќниот роман на Илдефонсо Фалконес

Книгава ја прочитав во еден здив, нестрплива да го дочекам крајот кога главниот херој ја слави изградбата на како што вели самиот автор Црквата на народот кој со крв отсликал толку многу камења, каталонскиот народ кој искрено го љуби Бога и кој е горд на Катедралата на морето која и денес  ја краси преубавата Барселона.

Изненадена бев од суровоста на каталонски закони кои биле на сила во средновековна Каталонија според кои силувачите имале право да се оженат со своите жртви, прељубниците биле осудувани на живот во затворена просторија на вода и леб, христијанските фанатици ги напаѓале и осудувале  постојано Евреите за да ја рекреираат болката на Исус за на крај да ги избркаат од нивната земја која била во канџите на Инквизицијата, а повеќето биле убиени. 

Но, тука како противтежа на суровоста се појавуваат скромните амали кои ги носат камените плочи за катедралата Санта Марија и искрено ја помагаат нејзината изградба. Главниот лик Арнау Естањол кој од амал станува барон плени со својата искреност и волјата да помогне секому и прави се да ги укине суровите каталонски прописи и кој силно верува во вистинската љубов и хуманост на крај е осуден за ерес и издаден од сопствениот поосвоен брат Жоан кој  е инквизитор.

Уште како бебе е тргнат од мајчините прегратки. Лошиот феудален господар има право да спие првата брачна ноќ со невестата на своите слуги. Ова е само дел од лошата судбина на Арнау, чијашто мајка грабната и силувана од феудалниот гсподар не по своја вина станува јавна жена и никогаш не ја спознава убавината да биде мајка. Арнау со татка си пребегнува во Барселона и се бори да докаже до крај дека е вистински христијанин, поминувајќи разни препреки, искушенија и љубовни сплетки. Дали ќе успее да се тргне од канџите на инквизиторите и да ја најде на крај својата вистинска љубов која му бега од рацете целиот живот?

Прочитајте го овој историски роман кој ќе ве однесе за миг низ улиците на средновековна Барселона и ќе се навратите во минатото кога љубовта знаела да го најде патот до слободата и уживајте во авантурите на Арнау Естањол.

Јас чекам некое поубаво време да ја посетам Барселона и да ја видам прекрасната катедрала, исполнете со духовна енергија и светлина од Медитеранот  каде се уште може да се видат бронзените фигури на носачите и да се потсетам на Арнау Естањол, хуманиот барон.

4/5

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.