Љубовна – Софија Петковска

Кога во очите твои,

мојот универзум се гледа,

а во моите твојот,

небаре в огледало се ѕвериме ,

тоа љубов е.

Кога се вдишуваме,

за мирисот на едниот да му даде живот на другиот,

а притоа без здив остануваме,

тоа љубов е.

Кога зборовите мои

ги везат со свилен конец желбите твои,

тоа љубов е.

Кога мислите твои ја воскреснуваат душата моја,

тоа љубов е.

Кога едниот ќе почувствува болка,

страв, јад и чемер,

а другиот силно ќе не прегрне дур коските
не ни крцнале,

онака како кога крцка стар под во дрвена колиба,

а притоа се почувствуваме силни ко Бог

и мирни ко море на утрински зраци,

тоа љубов е.

Кога моето присуство целосен те прави,

а твоето отсуство не ми дозволува сложувалката да ја наредам,

тоа љубов е.

Кога твоето хоби ја заскокоткува мојата имагинација,

а моето хоби ти дава идеи за растење и развивање,

тоа љубов е.

Љубовта не е скината
како дупче на чорап,

како искинат лист од весник.

Љубовта не е празнина како страница на книга која недостига.

Љубовта не е злобна и превртлива.

Љубовта не е болна опсесија.

Љубовта не е откажување.

Љубовта не е инаетлива, насилна.

Љубовта не е лага, гордост и измама.

Љубовта не е егоистична.

Љубовта е длабочината на морето со сите свои убавини во него.

Љубовта е бајка.

Знаеш, онаа убавата од Андерсен.

Љубовта е нежна..

Нежна ко пердув на ангел,

Таа е чиста енергија.

Љубов е она што за себеси си го помислуваш,

а среќен те прави.

Љубовта е живот.

Животот е љубов.

А јас верувам во љубовта.

Автор: Софија Петковска

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.