Жена

Sub protestate viri eris

Контролирана од зборовите речени од небесата

Зошто си заречена за непокор

И злото дека навира од тебе

И ќе бидеш изложена на срам

За секој речен збор и секој неспознаен поглед

За секој обид да излезеш од она што треба да биде круг

За секој обид да излезеш она што треба да биде простор

За секој обид да излезеш од она што треба да биде живот

Кој го посакуваш во соништата

Зошто таму го живееш животот

Каде гордо чекориш

И знаеш слободата е во облаците

Само ја пресретнуваш во друго време

И во друг простор

Онаму каде не постои човек

Онаму каде сите соништа се само твои

И само ти можеш да ги оставaриш.

Затоа што си жена!

Сама ќе ги оствариш!

Зошто способноста да победиш

Лежи само во тебе!

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.