Насмевот на детето – Менче Кадинец

Гледајќи го својот комодитет, гледајќи ги своите удобности иако возрасни, не сакаме да страдаме, трпиме, измислуваме, иако возрасни се жалиме на своите родители.
И онака во тоа наше опкружување забораваме на децата тагата да ги обземе, да страдаат, да мислат што се случува. Не секоја мајка е мајка и не секој татко е татко.
Погледот на детето видете го. Нема сила што ќе ме натера да не трпам нешто за насмевот на моето дете, бидејќи трагите и страдањата се големи. Ама секој не страда пред тоа, обврските се големи да издигнеш дете, да го насочиш, многу е полесно човек да биде комотен, да си легне рано, да си се одмори. Зошто постојат децата, да ги милуваш, да им помогнеш без возврат да бараш..Живејте за насмевот на детето! Нема цена! Или пак не знаете никого да сакате! Или се полните со омрази зошто некој вака ме погледна, зошто вака ми рече, а детето каде е тоа во Вашиот живот. Немојте да му го уништувате животот уживајќи во своите благодети. Животот ќе тече или нема да тече, а Вие одберете што сакате повеќе себе си или своите деца!

Менче Кадинец

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.