Во друга димензија – Софија Петковска

На полјана широка,

каде ветрот коси ми милува,

каде трева росна нозе ми бакнува,

каде низ жолти лалиња моето тело танцува,

ете, таму ќе ме најдеш.

Во собата,

каде мирисот на цимет се чувствува,

каде вкусот на кафето приказни раскажува,

каде џезот и блузот љубов водат,

ете, таму ќе ме најдеш.

Скриена во фиктивен лик од роман,

облечена во тантела и свила,

а сепак во душата соголена ,

ете, таму ќе ме најдеш.

Во стар замок,

каде со темно црвен кармин си ги бојадисувам усните мои,

а усните мои оставаат трага на пехарот полн со вино,

каде Тристан солзи ронеше по Изолда,

каде Јулија силно и страсно го прегрнуваше Ромео,

ете, таму ќе ме најдеш.

Во сонот,

скриена меѓу облаците,

мека ко пердув на ангел,

во лавиринт од рози,

со поглед полн ѕвезди

и срце-желби рој,

ете, таму ќе ме најдеш.

Врзи ги очите

со црна марама од чипка,

седни во соба полна мрак и тишина

и слушни ја музиката на својата душа

и ќе сфатиш каде сум.

Софија Петковска

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.