Дали знаеш паметвиш

Народната поезија има посебен драж. Таа е нашето непроценливо богатство.

Уживајте во оваа прекрасна македонска песна!

Каранфиљо, фиљ – фиљо,

Али знаеш паметфиш,

Кога двајца играфме,

Во таткоа ти градина,

Под бел, црвен треднафиљ,

Ѓувезија карафиљ?

Трендафиљ ми цутеше

На нас ни се лееше,

Како чаша фиќија,

Полна – рамна ракија,

До полоина маѓија:

Раќијата за мене,

Маѓијата за тебе,

Да се свртиш кон мене,

Да т’ го видам лицето,

Да т’целивам очите!

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.