Светот на дланка

Го чувам,
за да не го снема,
да нѐ ни го украдат,
да не го уништат,
да не потонеме во заборав
како што испарува водата
од реките, морињата.


Го чувам како последна капка
во пустина,
како редок вид животно
во изумирање.


Го чувам внимателно,
за да не се слизне,
за да го имаме,
да го подобриме,
да го разубавиме
како мајка штотуку породена,
расцвеатана од убост и принова.


Светот ми е на дланка,
птиците уште се на својата гранка,
им ја слушам мелодијата,
тажна е симфонијата
на луѓето околу,
во која се пее за слобода,
за подобар свет е нашата борба!


Светот ми е на дланка,
нема паѓање во ментална замка,
не верувам во лаги и измислици,
одбивам да ставам очен превез и лисици.

Наталија Наумовска

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.