Ноќта – Ацо Шопов

Ноќта

I
Со лажна убавина ги обвива предметите
и им дава облик на вистинско збивање.
Ги измамува луѓето…и само со поетите
има допир силен ко најприсно сливање.

Сал нив им ги отвора широко зениците
топли од сонувања за дни недоносени,
меѓу сите пределги ги брше границите…
Затоа поетите гледаат занесени.

II
Ноќта е зборав, заборавот успивање,
кога сите мисли на праг ги оставаме.
Денот клика возбудено: памети ме, памети ме,
ко пролетни води твое сум разливање,
а ноќта: полека сè да заборавиме.

Ацо Шопов

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.