Бессоница – Матеја Матевски

Под прозорот се јазат уморено во собата
познатите звуци на гитарата
Тоа пак во дворот осамотен пее
и вика да го придружиме
стариот пријател наш

Молчиме ние тој вика
Молчиме сите тој пее:
Тивко е темно сред класјето во полето
и осамотеноста боли
Барем вечерва, вечерва слезете долу
развеселете ме

Зошто не би дошол тој сам во собата
нам ни е долу страв
Ноќта е темна ноќта е густа
нам ни е долу страв

Молчиме ние тој вика
Молчиме сите тој пее

Прокиснува песната негова
во белиот дождец на зората
и во полето леко се крие

През прозорецот отворен молчиме молчиме
бессоницата и ние

Матеја Матевски

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.