Ветар – Јован Јовановиќ-Змај

Јас сум ветар, кревам прав,
зар не ви е, деца, страв?

Ту сум дете како вас,
дувам кроце секој час.
Ту ќе станам момче итро,
ќе заиграм оро ситно,
пискам како лута змија,
ко фортуна страшна вијам.

Затворете, прозор, врата
оти деца, ќе ве фатам!

Јас сум ветар, кревам прав,
зар не ви е, деца, страв?

Јован Јовановиќ-Змај

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.