Велигден во гората – Киро Донев

Сите сме спремни за Велигден – и целиот шумски свет вапцал јајца! Да го пречекаме Велигден со љубов во срцата и да посакаме многу среќа, здравје и љубов на сите Вас со овие прекрасни стихови од еден од најплодните детски писатели кај нас Киро Донев.

Велигден во гората

Денес уште рано ,рано

Пред да пукне зората,

Шумскиот поштар – Зајко,

Разнесе вест низ гората:

Велигден е на прагот

Не заборавај шумски свете!

Не заборавај јајца да вапцаш,

Да набереш здравец – цвете!

Ранобудната Верверичка

Прва веста ја слушна.

Ги разбуди своите дечиња

Ги погали и нежно ги гушна.

Потоа со кошничето в рака

Скокајќи од гранка на гранка

Појде да побара јајца –

Од сосетката Фазанка.

И вредната мајка Зајачица

Китка здравец дома довлече,

Ги избања своите малечки

И во свечена облека ги облече.

Пред мракот Зајакот гласник

На врвот од ридот појде:

Подготвено сѐ е! – викна –

Велигден може да дојде!

Извор

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.