Наслови од македонски автори се влезени во потесен избор за Наградата за литература на Европската Унија

Насловите од четири македонски автори кои се избрани во потесна конкуренција за Наградата за литература на Европската Унија се објавени денеска напладне, а тие се следниве:

  • Давор Стојановски, Утеха за голите (Consolation for the Naked), publisher: Или-или (ili-ili)
  • Ѓорѓи Крстевски, Другата страна (The Other Side), publisher: Бегемот (Begemot)
  • Михајло Свидерски, Последните денови на Ханс (Hans’s Last Days), publisher: Или-или (ili-ili)
  • Петар Андоновски , Страв од варвари (Fear of Barbarians), publisher: Или-или (ili-ili)

Наградата за литература на ЕУ ги препознава авторите на новели од цела Европа.
Вклучени се 41 држава, секоја од нив е дел од Краетивниот европски програм – иницијатива која се стреми да ги зајакне европските културни и креативни сектори.
Наградата првпат беше доделена во 2009 г., а од тогаш беа препознаени 122 наградени автори низ 11 едиции.
Секоја година, Наградата за литература на ЕУ наградува по еден победник од секоја држава. Оваа година добитници на наградата ќе бидат автори од 13 држави: Белгија, Босна и Херцеговина, Хрватска, Кипар, Данска, Естонија, Германија, Косово, Луксембург, Црна Гора, Северна Македонија, Норвешка и Шпанија.

Победниците ќе бидат прогласени на 19 Мај оваа година.

Линк до оригиналната објава

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.