Пролетна мечта – Гане Тодоровски

Во сината блуска на нашето небе,
во цветот на вишните сочни,
јас чувствувам оти те навоѓам тебе
и твоите сакани очи.

Во милувот нежен на ветерот скитник
низ градот што пијано шета;
јас чувствувам оти со насмевка китна
во прегратка тебе те сретнав.

А кога пак липите цветни ме гушнат
со мирислив полноќен трепнеж,
знам: тоа е мојата сакана друшка
за љубовта она ми шепне.

И сонот штом легне над моите клепки
штом секаде шумот ќе смолчи,
две ѕвезди од сводот низ мракот ќе трепкат
ко поздрав од твоите очи.

Гане Тодоровски (Во утрините)

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.