Мајско сонце

Сонувам за полиња каде

Изникнал нарцисот

А лалињата ги покажале своите главчиња

Булките ги рашириле своите фустанчиња

Околу малата чушка

Со плаво – сино семе,

На невенот кој тивко се крие

Меѓу тревките кои ги подаваат своите раце

И се нишкаат на тивкото ветре

Како на утринска мелодија од божествен псалм.

Чекам да го видам мајското сонце

За да ги исплачам соништата

Да го откријам светот,

Да помирисам небо,

Да го фатам тоа сјајно сонце

И да кажам благодарам

Што светов сѐ уште дише

И можам да го бакнам Сонцето

Пред да дојде Месечината.

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.