Конкурс за најдобар панграм распишан од „Окно“

Окно по трет пат распишува конкурс за панграми. Станува збор за реченица што ги содржи сите букви од азбуката.

„Идеален панграм е онаа реченица со смисла, која ги содржи сите букви (31, во случајов) употребени само по еднаш. Ова веројатно е невозможен потфат, но ајде да се обидеме да склопиме панграм реченица составена од најмал број букви“, се вели во конкурсот.

Нема ограничување на бројот на панграми што еден учесник може да ги испрати. Бројот на искористени букви за еден панграм е ограничен на максимум 70, во спротивно нема да се разгледува.

„Нашите критериуми при оценувањето на панграмите ќе бидат: краткоста (колку помалку букви тоа подобро), креативноста (јазична и друга), поетичноста, музикалноста, имагинативноста…“, стои во конкурсот.

Ќе бидат избрани пет најдобри панграми. Вкупниот награден фонд изнесува 7000 денари. Најдобриот ќе биде награден со книги од издавачката куќа „Темплум“ во вредност од 3000 денари, а останатите четири ќе добијат книги во вредност од по 1000 денари.

Панграмите ќе ги оценуваат уредниците на Окно. 
Конкурсот трае до 18.04.2020, а прогласување на победниците: 22.04.2020 на Окно.

Панграмите треба да се испрата на следнава адреса: pangram.okno2020@gmail.com

Оние кои имаат потреба, можат да добијат и техничка помош за составување панграми, преку специјалниот ПанграмМК бројач, софтвер изработен од Џејсон Стит, а прилагоден во македонска верзија од „Кома“ и „Битсиа Системи“.

Извор

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.