Планини – Ванчо Полазаревски

Планините растат покрај градови и села. Кога е топло тие држат сенка дебела.
Некои планини се со дупки цели. Тоа се планини богати со тунели. Има и планини соголени и без дрвја…мошне прости. Тие воопшто не сакаат гости. Но затоа пак таквите планини страдаат од лавини. Мене да ме прашате, јас повеќе сакам планини со гумени дрвја и гранки. Душа си дале за безбедно возење со скии и санки.
Оние повисоките планини, што се остри како жилет… Тие се специјални за алпинисти, поретко за обичен свет. Повеќето планини со снегот се рода.
Таквите планини се уживанција за санкање и скијање – постојано се во мода.
Треба да се знае и тоа дека планините од сите видови се први братучеди со нежните ридови. Важно е и тоа што секоја планина има убавина, убавина со максимална доза… за да може, нормално, да ја впие таа грозна градска нервоза.
Само… заради тие човечки бесови, и планините почнаа да страдаат од стресови!
(извадок од збирката„Ноќ и ден)

Автор: Ванчо Полазаревски

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.